Σοφοκλή
Αντιγόνη

Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή δια χειρός Cezaris Graužinis είναι μια σύγχρονη και επίκαιρη μεταφορά της σοφόκλειας αντιπολεμικής τραγωδίας.  με ένα ανατρεπτικό πρωταγωνιστικό καστ. Αντιγόνη η Έλλη Τρίγγου. Κρέοντας ο Βασίλης Μπισμπίκης. Και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης Κορυφαίος του Χορού. 

 

Η παράσταση παρουσιάζεται σε παραγωγή του πολιτιστικού οργανισμού «Λυκόφως» και περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα, με πρώτη παράσταση στις 15 Ιουλίου στο Θέατρο Φρύνιχος στους  Δελφούς. 

 

Η ιστορία

Την επόμενη του Εμφυλίου στη Θήβα, οι χθεσινοί προστάτες της πόλης γιορτάζουν τη νίκη τους, προσπαθώντας να σβήσουν από τη μνήμη τους τις μέρες της ανασφάλειας και της δυστυχίας. Ο νέος ηγεμόνας, ο Κρέοντας, συμμετέχει στη γιορτή με στόχο να εδραιώσει την εξουσία του, εκφοβίζοντας τους συμπολίτες του με απειλές. ''Γιορτάζει'' και η νεαρή Αντιγόνη· μια γιορτή ανυπακοής, που την φωτίζει ο ενθουσιασμός της αντίστασης στον πολιτικό πραγματισμό της τυραννίας.

Το σκεπτικό της παράστασης κατά τον σκηνοθέτη Cezaris Graužinis διαμορφώθηκε με στόχο να αντικατοπτρίσει ποιητικά την τρέχουσα νέα πραγματικότητα της ζωής της κοινωνίας και, υπό αυτό το νέο πρίσμα να αναστοχαστεί και να εξερευνήσει τις έννοιες του Αρχαίου Δράματος, καθώς και να εδραιώσει την επικοινωνία με το κοινό όχι μόνο σε αισθητικό ή πνευματικό, αλλά και σε συναισθηματικό επίπεδο. 

Ταυτότητα παράστασης


ΜετάφρασηΓιώργος Μπλάνας
ΣκηνοθεσίαCezaris Graužinis
Σκηνογραφία – ΕνδυματολογίαKenny McLellan
Μουσική σύνθεσηΔημήτρης Θεοχάρης
ΧορογραφίαEdgen Lame
ΦωτισμοίΑλέκος Γιάνναρος
Πρωταγωνιστούν
ΑντιγόνηΈλλη Τρίγγου
ΚρέωνΒασίλης Μπισμπίκης
Κορυφαίος του ΧορούΙεροκλής Μιχαηλίδης
ΆγγελοςΓιώργος Παπαγεωργίου
ΙσμήνηΔανάη Μιχαλάκη
ΤειρεσίαςΧρήστος Σαπουντζής
ΦύλακαςΚώστας Κορωναίος
ΑίμωνΣτρατής Χατζησταματίου
ΕυριδίκηΜαρίνα Αργυρίδου
ΧορόςΤάσος Σωτηράκης
ΧορόςΓιάννης Μαστρογιάννης
ΧορόςΠερικλής Σιούντας
ΠαραγωγήΠολιτιστικός Οργανισμός «Λυκόφως»
Οργάνωση περιοδείας5η Εποχή Τέχνης