H ΕΠΙΛΕΚΤΗ ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ Σ' ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Μέσα σε αυτή την υγειονομική κρίση που βιώνει τους τελευταίους μήνες την χώρα καθώς και μετά τα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα που έπληξαν το τελευταίο χρονικό διάστημα τόσο την Αθήνα όσο και τις περιοχές της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές, να καταστραφούν περιουσίες και να αφανιστούν ολόκληροι οικισμοί, για μια ακόμα φορά, έγινε φανερή η ανάγκη ύπαρξης διαθέσιμων εθελοντών-διασωστών, καταρτισμένων και κατάλληλα εκπαιδευμένων, οι οποίοι θα μπορούν να συνδράμουν άμεσα στο έργο των φορέων αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

Η «Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών» (εφεξής ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α.), είναι ένας εθελοντικός σύλλογος διάσωσης, που απαριθμεί σήμερα 20 ενεργές διασωστικές ομάδες ανά την Ελλάδα και με έδρα την ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Αιγάλεω, όλες εγγεγραμμένες στο μητρώο μας Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, οι οποίες ειδικά στις περιπτώσεις καταστροφών ή εκτάκτου ανάγκης, συνεργάζονται υπό το συντονισμό της εκάστοτε Περιφέρειας, καθώς και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, και 550 συνολικά ενεργά μέλη-διασώστες και φροντίζει να παρέχει ένα πλήρες και τακτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στους εθελοντές μας προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν σε ενδεχόμενο κάλεσμα από τους αρμόδιους φορείς, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην προάσπιση της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και την προστασία της φύσης.

Η EΠ.ΟΜ.Ε.Α. είναι ιδρυτικό μέλος , στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό, την EVOLSAR, στον οποίο συμμετέχουν αντίστοιχες διασωστικές ομάδες από Κύπρο, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Αγγλία, Ουγγαρία, Σερβία, Γαλλία και Ισπανία. Στο πλαίσιο του EVOLSAR εκπονούνται τόσο πανευρωπαϊκά προγράμματα εκπαίδευσης όσο και ειδικές ασκήσεις διάσωσης.

Η οικογένεια των Επιλέκτων μεγαλώνει με κύριο σκοπό την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας σε συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη αλλά και την επέμβαση των διασωστών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Τα παραπάνω τμήματα είναι αυτόνομα, με δικό τους Διοικητικό Συμβούλιο. Ωστόσο, για την επίτευξη της κοινής εκπαίδευσης των ομάδων και την μετάδοση κοινών γνώσεων, ο προσδιορισμός τη εκπαίδευσης και ο έλεγχος των ομάδων πραγματοποιείται από την ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α Ελλάδος με καταστατικό ως αυτόνομο τμήμα.

Οι ΕΠΙΛΕΚΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ έχουν ως σκοπό την προστασία της ζωής, της υγείας και περιουσίας των πολιτών και της φύσης, τη διοργάνωση αθλοπαιδιών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Ειδικότερα:

Η αντιμετώπιση κρίσεων, είτε ανθρωπογενών (πόλεμοι), είτε ως συνεπεία φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες) εντός και εκτός των συνόρων της Ελλάδας.

Η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ατυχημάτων ή ασθενειών. Η οργάνωση και εκπαίδευση των πολιτών, καθώς, επίσης, και η λήψη μέτρων για την πρόληψη όλων των ανωτέρω δυσάρεστων καταστάσεων.

Η εφαρμογή μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος (πυροπροστασία, καθαριότητα κ.λ.π.), που έχει άμεση σχέση με την υγεία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που έχουν ειδικές ανάγκες και των ευπαθών ομάδων πολιτών.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τα μαθήματα γίνονται από επαγγελματίες της εκάστοτε ειδικότητας, οι οποίοι διαθέτουν άδεια διδασκαλίας.

Για να συμμετέχει ένας πολίτης στις ομάδες των Επίλεκτων Ομάδων Ειδικών Αποστολών θα πρέπει να ολοκληρώσει επιτυχώς ένα βασικό σχολείο πέντε (5) μηνών. Τα μαθήματα είναι θεωρητικά αλλά και πρακτικά mκαι γίνονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 20:00μμ με 22:00μμ από επαγγελματίες εκπαιδευτές στο είδος τους ανάλογα με τις ανάγκες του μαθήματος.

Με το πέρας του βασικού σχολείου και με την επιτυχή περάτωση των εξετάσεων οι εθελοντές διαλέγουν μια από τις παρακάτω ειδικότητες:

Πυρόσβεση και Πυροπροστασία, Πρώτες Βοήθειες,, Ορεινή Διάσωση, Διάσωση σε Υγρό Στοιχείο, Προστασία των Δημόσιων Δρυμών, Αντιμετώπιση Κρίσεων, Εκπαίδευση Διασωστικών Σκύλων, Τηλεπικοινωνίες, Internet και Εφαρμογές Νέων Τεχνολογιών

Στόχος της ομάδας είναι να εκπαιδεύσει τους πολίτες ώστε να μπορούν να βοηθήσουν σε καταστάσεις

έκτακτης ανάγκης και μαζικών καταστροφών. Για το λόγο αυτό οι εθελοντές-πολίτες εκπαιδεύονται από τους ίδιους τους ανθρώπους που θα κληθούν να βοηθήσουν σε τέτοιες καταστάσεις, δηλαδή από επαγγελματίες διασώστες της Πολεμικής Αεροπορίας, από Πυροσβέστες, από γιατρούς, νοσηλευτές, το Ε.Κ.Α.Β. καθώς και τον Ο.Α.Σ.Π.

Η εκπαίδευση βασίζεται κυρίως στις Α’ Βοήθειες, στη διάσωση εγκλωβισμένων από ερείπια (Αντιμετώπιση Καταστροφών) , στη διάσωση στο βουνό (Ορεινή Διάσωση) και στο υγρό στοιχείο (ναυαγοσωστική – καταδύσεις –ανελκύσεις), στις Τηλεπικοινωνίες αλλά και στο Π.Β.Χ. Χημικές Ραδιενεργής Καταστροφές.

Για την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους και την καλύτερη κατανόηση των γνώσεων τους πάνω στις πρώτες βοήθειες , οι εθελοντές των Επιλέκτων Αιγάλεω προσφέρουν εθελοντική εργασία στο Τζάνειο Νοσοκομείο του Πειραιά και στο K.A.T. ενώ παράλληλα συμμετέχουν σε πληθώρα ασκήσεων και υγειονομικών καλύψεων. Παράλληλα οι εθελοντές παρακολουθούν ποικίλα σεμινάρια όπως είναι το BLS και εκπαιδεύσεις όπως το TRIAGE (διαλογή θυμάτων), το ΣΕΘΕ (Σχολείο Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης) και της Κ.ΟΜ.Α.Κ.(Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών) , προκειμένου να διευρύνουν και να εμπλουτίσουν περαιτέρω τις γνώσεις τους.

ΔΡΑΣΗ

Μέχρι σήμερα οι Επίλεκτες Ομάδες Ειδικών Αποστολών έχουν συμμετάσχει είτε προληπτικά είτε καθοριστικά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης αλλά και στην διοργάνωση πολιτιστικών, πολιτισμικών και αθλητικών οργανώσεων. Οι Επίλεκτες Ομάδες Ειδικών Αποστολών προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οπουδήποτε

και οποτεδήποτε κρίνεται αναγκαίο. Χαρακτηριστική είναι η άψογη συνεργασία της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. με δύο από τα μεγαλύτερα θέατρα της Αττικής το θέατρο Πέτρας του Δήμου Πετρούπολης και Βράχων του Δήμου Βύρωνα καθώς και οι νέες συνεργασίες με τα θέατρα Γης και Δάσους στη Θεσσαλονίκη και το θέατρο Αλκαζάρ στη Λάρισα προσφέροντας εθελοντικά, υγειονομική βοήθεια σε οποιονδήποτε τη χρειαστεί