Η τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης», που πραγματεύεται την ηρωική αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα, στο θέλημα του Δία, είναι μια τραγωδία με φιλοσοφικό και πολιτικό υπόβαθρο...
είσοδος 18 €, Μαθητικό: 14 €, Άνεργοι, ΑΜΕΑ: 10 €

«Προμηθέας Δεσμώτης» Αισχύλου
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
 
Η τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης», που πραγματεύεται την ηρωική αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα, στο θέλημα του Δία, είναι μια τραγωδία με φιλοσοφικό και πολιτικό υπόβαθρο. Το ποιητικό αριστούργημα του Αισχύλου μιλά, ανάμεσα σε άλλα, για την ελεύθερη βούληση και την αμφισβήτηση της εξουσίας.
 
ΟΠρομηθέας, αντιστέκεται στον Δία χαρίζοντας τη φωτιά  στους ανθρώπους. Η τιμωρία είναι αμείλικτη. Ο απείθαρχος Τιτάνας υπομένει μαρτύρια καθηλωμένος σ’ έναν ερημικό βράχο, ώσπου καταποντίζεται, μαζί με τις Ωκεανίδες, από τον κεραυνό του Δία.
 
Όπως τονίζει ο σκηνοθέτης μεγάλο βάρος θα δοθεί στην κίνηση του χορού: «Επειδή ο Προμηθέας Δεσμώτης είναι μια ακίνητη τραγωδία, επιθυμία μου είναι να της χαρίσω κίνηση μέσα από το χορό. Η κίνησή του δεν θα είναι εμπνευσμένη μόνο από το στοιχείο του νερού, όπως είθισται λόγω ονόματος -Ωκεανίδες- , αλλά και από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης: νερό, αέρας, φωτιά, γη. Ο χορός μέσω της κίνησης θα εμπλουτίζει τα λεγόμενα των ηρώων και θα αναπαριστά τα συναισθήματά τους, έτσι όπως συνέβαινε πέρυσι στο Φιλοκτήτη».
 
Τέλος, όσον αφορά στη δομή της παράστασης, σημειώνει: «Θα ξεκινάει με τη Θεογονία του Ησίοδου και κάποια άλλα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, που μιλάνε για τη δημιουργία του κόσμου και τα οποία θα μας εισάγουν στον μύθο του Προμηθέα Δεσμώτη».
 
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Επιμέλεια κίνησης: Φρόσω Κορρού
Μουσική: Lost Bodies
 
Παίζουν
Προμηθέας: Τάσος Νούσιας
Ήφαιστος, Ωκεανός: Γεράσιμος Γεννατάς
Ερμής: Δημήτρης Κουρούμπαλης
Ιώ: Μάρλεν Καμίνσκι
Επταμελής χορός (Ωκεανίδες)
 
Τιμή εισιτηρίου: 18 €, Μαθητικό: 14 €, Άνεργοι, ΑΜΕΑ: 10 €