ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αγαπητοί συμπολίτες,
 
Η Περιφέρεια Αττικής αναδεικνύει τον πολιτισμό ως βασικό πυλώνα της πολιτικής της και συνιστώσα μιας υγιούς κοινωνίας. Η  έννοια του πολιτισμού, όπως την ξέρουμε σήμερα, γεννήθηκε από την ανάγκη παγκοσμιοποίησης του διαφωτισμού, της ελευθερίας διακίνησης ιδεών και της πίστης, ότι όλες οι ανθρώπινες κοινωνίες οφείλουν (η κάθε μια με τον τρόπο της και τον ρυθμό της) να ασπαστούν κοινέ αξίες (χωρίς βέβαια να απεμπολήσουν τα ιδιαίτερα εθνικά χαρακτηριστικά τους). Ο πολιτισμός, όχι μόνο δεν διχάζει τους ανθρώπους αλλά, αντίθετα ρίχνει γέφυρες για να τους ενώσει.
 
Προσωπικά, συνδέω τον πολιτισμό, όχι απλώς με το «ευ ζειν», αλλά με το ίδιο το «ζειν». Άλλο είναι η επιβίωση, που συνιστάται κυρίως στην εξασφάλιση τροφής και στέγης και άλλο η πραγματική «ζωή» που δεν νοείται χωρίς ανάπτυξη του συστήματος παιδείας, των τεχνών, της φιλοσοφίας και των επιστημών.
 
Το φεστιβάλ «Στη σκιά των Βράχων», που ξεκίνησε το 1987 για να γίνει θεσμός το 1989, αποτελεί ένα εξαιρετικό εγχείρημα με ποιοτικές επιλογές που δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα στις καλοκαιρινές νύχτες της Αττικής.
Στο πλαίσιο αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να επικροτήσω την προσπάθεια των Δήμων Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού, που προχώρησαν από το 2011 στη σύσταση ενός Διαδημοτικού Δικτύου πολιτισμού, για να κρατήσουν ψηλά τον πήχη του ενιαίου πλέον φεστιβάλ. Πρωτοβουλία ιδιαίτερα σημαντική στις ημέρες μας που οι πολίτες της Αττικής, άλλα και όλη η παγκόσμια κοινότητα, δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία του Covid-19.
Η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε να στηρίξει έμπρακτα τις φετινές εκδηλώσεις αναγνωρίζοντας τη διαχρονική αξία αυτού του θεσμού και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ληφθεί και θα τηρηθούν τα απαραίτητά υγειονομικά μέτρα στα θέατρα «Μελίνα Μερκούρη» και «Άννα Συνοδινού».
Εύχομαι σε όλους, καλή θέαση, δύναμη και υγεία. Όλοι μαζί θα συνεχίσουμε να κρατάμε ψηλά την σημαία του πολιτισμού.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ

Στο θέατρο βράχων έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτικής προστασίας.

Η ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ