Χρήστος Λεοντής
Καντάτα Ελευθερίας

Η Καντάτα Ελευθερίας είναι το μοναδικό σύγχρονο λαϊκό μουσικό έργο, που αναφέρεται στην Επανάσταση του 1821 και είναι γραμμένο σε μελοποιημένα ποιήματα από τον Χρήστο Λεοντή, καθώς και κείμενα των Ρήγα, Σολωμού, Μακρυγιάννη.


Γράφτηκε το 1970, ηχογραφήθηκε με τη φωνή του ίδιου του συνθέτη με την Άννα Συνοδινού να διαβάζει και κυκλοφόρησε, με δυσκολία, σε μικρό δίσκο βινυλίου. Αργότερα ο «Θούριος του Ρήγα» κυκλοφόρησε με τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη.


Ολόκληρο το έργο, στη τελική του μορφή, εκδόθηκε σε λεύκωμα από τη Βουλή των Ελλήνων με την ευκαιρία των 200 χρόνων από το θάνατο του Ρήγα και τη γέννηση του Σολωμού. Το λεύκωμα εκτός από τα διάφορα κείμενα και ιστορικά στοιχεία, περιλάμβανε ένα CD με την ηχογράφηση ολόκληρου του έργου, καθώς επίσης και με τις νότες των τραγουδιών, σε χορωδιακή μορφή.


Με ευθύνη της Βουλής διανεμήθηκε σε όλα τα σχολεία της χώρας και της ομογένειας και παρουσιάστηκε σε ζωντανή συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2000 υπό τη διεύθυνση του συνθέτη. Σήμερα διδάσκεται στα σχολεία της χώρας και του Ελληνισμού και τραγουδιέται από τους μαθητές.


Η επιθυμία του συνθέτη είναι να παρουσιάσει ο ίδιος το έργο του, σε νέα εμπλουτισμένη μορφή, κατ’ αρχήν στις πόλεις εκείνες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνδέονται με την επανάσταση του ‘21, και σε μια εποχή που η ιστορική μνήμη είναι απόλυτα αναγκαία.


Για τη ζωντανή παρουσίαση του έργου του από τον ίδιο, με τους σολίστες και τη λαϊκή ορχήστρα, η σκέψη να συνεργαστεί και να συμπεριλάβει σε ένα ενιαίο σύνολο τις κατά  τόπου χορωδίες βρήκε μεγάλη  ανταπόκριση κι αυτό γιατί ο γιορτασμός παίρνει ένα ομαδικό και παλλαϊκό χαρακτήρα, που αγκαλιάζει και ευαισθητοποιεί ολόκληρη την τοπική κοινωνία.


Εκτός από την Καντάτα Ελευθερίας, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και άλλα τραγούδια από την μακροχρόνια συνθετική του δραστηριότητα.



Στα Θέατρα Βράχων έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς της COVID-19 σύμφωνα τις οδηγίες της πολιτείας.

Τραγουδούν:
Μίλτος Πασχαλίδης, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Ιωάννα Φόρτη
Αφήγηση:
Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Ουρανία Μπασλή
Μουσικοί:
Μάνος ΑβαράκηςΦυσαρμόνικα
Μανόλης ΑνδρουλιδάκηςΛαούτο- Ακουστική κιθάρα
Βαγγέλης ΖαρμπούτηςΜπουζούκι
Τεό ΛαζάρουΜπάσο
Νεοκλής ΝεοφυτίδηςΠιάνο
Αντώνης ΠαπαγγελήςΚλασική κιθάρα
Βασίλης ΡαψανιώτηςΒιολί
Συμμετέχει η Μεικτή Χορωδία Δήμου Κηφισιάς
Διεύθυνση Χορωδίας:Θανάσης Αρβανίτης
Ηχολήπτης:Παπαδόπουλος Γιάννης
Παραγωγή:Four Seasons

Στα Θέατρα Βράχων έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς της COVID-19 σύμφωνα τις οδηγίες της πολιτείας.

Η ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ