Αφιέρωμα στον σύγχρονο χορό
Στη μνήμη του Δημάρχου Βύρωνα Δημήτρη Νικολαΐδη (1919 – 1998)

Το Κέντρο Ντάνκαν αναπτύσσει στη διάρκεια της φετινής χρονιάς μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις (παράσταση των μαθητών του Κέντρου, The Living Project, PLANT, που έχουν σαν στόχο να αναδειχθεί η σκέψη και το έργο των εμπνευστών του Κέντρου, της Ιζαντόρα και του Ραϋμόνδου Ντάνκαν, και να ενδυναμωθεί η σχέση μας με τον φυσικό κόσμο ως ζωντανό σύστημα του οποίου είμαστε μέρος.

Στα βήματα της Ιζαντόρας

«Σας φέρνω τον χορό. Και πού τον συνάντησα;

Δίπλα στα κύματα του ωκεανού, στην κίνηση των πεύκων στα δάση της Σιέρα

Νεβάδα, στον ρυθμό τη ποίησης και της μουσικής…»


Isadora Duncan


Για την Ιζαντόρα Ντάνκαν, τον χορό δεν τον εφευρίσκεις αλλά τον ακολουθείς, όπως

ακολουθείς ένα φυσικό φαινόμενο. Μέσα σε αυτή την ιδέα, ανέπτυξε ελεύθερες και φυσικές κινήσεις, τρεξίματα, στροφές, πηδήματα, ελεύθερους κυματισμούς των χεριών, κινήσεις  απλές που είναι ωστόσο σε βαθιά σύνδεση και συντονισμό με το περιβάλλον.

Στον απόηχο του σημαντικού της έργου, και 120 χρόνια από τον ερχομό της στον

Κοπανά, τον σημερινό Βύρωνα, οι μαθητές του Κέντρου Ντάνκαν εμπνέονται από τη φύση, εκεί που κατά την Ιζαντόρα βρίσκεται η πραγματική πηγή του χορού.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου • Γιάννης Αγγελάκης

A Man and His Double


Η παράσταση A Man and His Double είναι μια πρωτότυπη σύνθεση για έναν χορευτή κι έναν μουσικό. Είναι μια άσκηση στην παράλογη, επίμονη προσπάθεια του ανθρώπου να αντισταθεί στην αναπόφευκτη πτώση και στην βιαιότητα των δυνάμεων εξουσίας και καταστολής πάνω του. 

Ένα σώμα πέφτει αδιάκοπα. Μέσα από την επανάληψη, την εμμονή και τη βία, η σκηνική δράση οδηγείται στο ακρότατο όριο της έκφρασης της ώστε να απελευθερωθεί ο λυρισμός κι η ομορφιά του σώματος που παλεύει με δυνάμεις μεγαλύτερες του. 

Ένα μικρόφωνο είναι το μοναδικό αντικείμενο που διακρίνεται μπροστά από μια άδεια κυκλική αρένα. Είναι το σημείο εκκίνησης, της ύστατης προσπάθειας του σώματος να σταθεί, αλλά και μια υπόσχεση πως εκεί βρίσκεται η διέξοδος, η λύτρωση.

Ο χορευτής και ο μουσικός μοιράζονται τους ρόλους του θύτη και του θύματος, της εξουσίας και του εξουσιαζόμενου, αυτού που συμμορφώνει κι αυτού που συμμορφώνεται. Δεν υπάρχει καμία διέξοδος για κανέναν από τους δύο. Το σώμα θα σηκωθεί και θα πέσει ξανά. Οι ήχοι θα σταματούν και θα αρχίζουν ξανά. Ένα ξανά που διαρκώς μας υπενθυμίζει την υπαρξιακή θέση του παραλόγου, όπως την περιέγραψε ο Camus στο Μύθο του Σίσυφου


Συντελεστές - Στα βήματα της Ιζαντόρας

Διδασκαλία σύνθεση: Γιώργος Γαβριήλ σε συνεργασία με τη  Lori Belilove & The Isadora Duncan Dance Company & Foundation


Μουσική: Sergei Rachmaninoff


Χορεύουν:

Αναστασία Ψάλτη, Αργυρώ Τσώλη, Βενέτα Ιωάννα Σώζου, Έλλη Κούτρα, Εύα Ζάννου, Ζωή Πετρίδου, Μελίνα Βεντούρα, Μελίνα Ξενάκη, Όλγα Τσίτσα, Σοφία Πλεσιώτη.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Συντελεστές - A Man and His Double


Σύλληψη, Δημιουργία: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Γιάννης Αγγελάκης


Χορογραφία, Performer: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου


Μουσική Σύνθεση, Performer: Γιάννης Αγγελάκης


Σχεδιασμός Κοστουμιών: Ελλάδα Δαμιανιού


Σχεδιασμός Φωτισμού: Βαγγέλης Μούντριχας


Βοηθός Χορογράφου: Βάσια Μπακογιάννη


Οργάνωση Παραγωγής: Ars Nova Experimentalis 


Συμπαραγωγή: Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν