Ευριπίδη
Βάκχες

Η θεατρική εταιρεία Νέα Εποχή θα παρουσιάσει το καλοκαίρι του 2023 σε επιλεγμένες πόλεις την τραγωδία  του Ευριπίδη «Βάκχες».


Η παράσταση προσεγγίζει ερμηνευτικά το έργο και διερευνά την διονυσιακή μανία ή «βακχεία» με βασικά εργαλεία τον λόγο του Ευριπίδη, τον συνδυασμό της σύγχρονης με την παραδοσιακή μουσική, και μια κινησιολογία βασισμένη στην τελετουργία των Αναστεναρίων, που πιθανότατα αποτελεί επιβίωση θρησκευτικών πρακτικών από τη λατρεία του Διονύσου.


Αντλώντας από την προσωπική τους εμπειρία και συμμετοχή στα δρώμενα των Αναστεναρίων ο μουσικός Γιώργος Μαυρίδης και η σκηνοθέτης Έλενα Μαυρίδου συνδυάζουν στοιχεία του δρώμενου, που έχουν συγγένεια με τη Βακχεία, με σύγχρονη μουσική. Μια δυναμική εκδοχή των Βακχών με τις ρίζες της βαθιά στην παράδοση.


Συνδυάζοντας live τον φυσικό ήχο της λύρας και του νταουλιού με το ηχοτοπίο και το sound design της σύγχρονης μουσικής τεχνολογίας, σ’ έναν σκηνικό χώρο όπου τα υλικά της φύσης, όπως το ξύλο, το νερό, το στάχυ,  αναμιγνύονται και συνομιλούν με σύγχρονα, συνθετικά υλικά , οδηγούμαστε σταδιακά στην βακχεία του έργου του Ευριπίδη. Καθώς εκτυλίσσεται η τραγωδία, τα σώματα των ηθοποιών ελευθερώνονται σε έναν οργιαστικό χορό, καταργώντας τα θεατρικά όρια.


Τί μένει στο τέλος για το κοινό και τους ήρωες όταν η μουσική σταματάει και καλούμαστε να συλλογιστούμε το αδιέξοδο της ανθρώπινης ύπαρξης μας; Είναι ζωντανός ο Διόνυσος σήμερα;

Συντελεστές


Σκηνοθεσία

Έλενα Μαυρίδου

Μετάφραση

Θεόδωρος Στεφανόπουλος

Μουσική

Γιώργος Μαυρίδης

Σκηνικό – Κοστούμια

Δήμητρα Λιάκουρα

Κίνηση

Μπέττυ Δραμισιώτη

Φωτισμοί

Περικλής Μαθιέλλης

Δραματολόγος

Κατερίνα Διακουμοπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη

Πέτρος Αλαφούζος

Βοηθός Ενδυματολόγου

Ευγενία Μπουρντά

Video

Θωμάς Παλυβός

Επικοινωνία

Ειρήνη Λαγουρού

Παραγωγή

Νέα Εποχή

Μουσικοί επί Σκηνής

Γιώργος Μαυρίδης, Βασίλης Κόκλας


Διανομή

Διόνυσος: Δημήτρης Λάλος


Κάδμος: Θανάσης Δόβρης


Πενθέας: Γιώργος Χριστοδούλου


Τειρεσίας: Βίκυ Βολιώτη


Δούλος: Στέργιος Κοντακιώτης


Άγγελος α’: Γιώργος Τριανταφυλλίδης


Άγγελος β’: Δήμητρα Κούζα


Αγαύη: Έλενα Μαυρίδου




Χορός



Κική Καραΐσκου, Δήμητρα Κούζα, Σοφία Κουλέρα, Χριστίνα Μαριανού, Μαριάμ Ρουχάτζε