Αριστοφάνη
ΟΡΝΙΘΕΣ

Τι θα συνέβαινε εάν κάποιος οργάνωνε τα πουλιά ώστε να γίνουν φορείς μιας νέας πραγματικότητας;

 

Μετά τους «Πέρσες» και τον «Προμηθέα Δεσμώτη» ο Άρης Μπινιάρης καταπιάνεται πρώτη φορά με την αρχαία κωμωδία. Στην κορυφαία αυτή κωμωδία, αν και η πλοκή είναι φανταστική, η θεματική είναι αληθινή και ουσιώδης:  οι «Όρνιθες» παρουσιάζουν μια καινούρια αρχή, η οποία πρέπει να γίνει έξω από την ανθρώπινη κοινωνία, μακριά από τον κορεσμό, την παρακμή και τη διαφθορά.

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και ο Γιώργος Χρυσοστόμου στους ρόλους του Πεισθέταιρου και του Ευελπίδη, μαζί με μία πλειάδα εξαιρετικών ηθοποιώνθα προσπαθήσουν να ιδρύσουν τη δική τους ιδανική πολιτεία στους αιθέρες μακριά από τους ανθρώπους.

 

Η υπόθεση

Δυο φίλοι, ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης, απογοητευμένοι από τις συνθήκες ζωής στην πόλη τους, αναζητούν έναν νέο τόπο όπου θα μπορέσουν να ζήσουν με ηρεμία και χαρά. Η επαφή τους με τον κόσμο των πουλιών θα τους δώσει την ιδέα να ιδρύσουν μια καινούργια πολιτεία στους αιθέρες, μεταξύ γης και ουρανού.

Ενώ το χτίσιμο της πόλης βρίσκεται σε εξέλιξη, καταφθάνουν απρόσκλητοι επισκέπτες από τον κόσμο των ανθρώπων, διεκδικώντας αυθαίρετα εξουσίες και προνόμια, ενώ παράλληλα απεσταλμένοι των θεών του Ολύμπου διαμαρτύρονται θορυβημένοι για την αμφισβήτηση της θεϊκής κυριαρχίας καθώς η νέα πόλη εμποδίζει τους καπνούς από τις θυσίες να φτάσουν στον ουρανό.

Θα καταφέρουν ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης, με τη συμβολή των πουλιών, να ολοκληρώσουν το χτίσιμο της Νεφελοκοκκυγίας;  Πόσο εύκολο θα είναι να πραγματώσουν τη δική τους ουτοπία;

        

Η παράσταση

Η σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη αξιοποιεί το στοιχείο της τελετουργίας με στόχο να αναδειχθούν οι αλληγορικές προεκτάσεις του αριστοφανικού έργου, ενώ η μουσική και η κίνηση τοποθετούν στο επίκεντρο της παράστασης την ανθρώπινη κατάσταση, τη μεταμόρφωση και την αποκατάσταση μιας κοσμικής δικαιοσύνης.

Με τον ανθρώπινο πολιτισμό να έχει φτάσει σε μια οριακή στιγμή, το πέταγμα των πουλιών μοιάζει με μια τελετή μύησης και επανασύνδεσης του ανθρώπου με τον φυσικό κόσμο και με την πρωτόγνωρη δύναμη που προκύπτει από αυτή τη σχέση.

 

Πρώτη παράσταση: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου 8 & 9 Αυγούστου 2024 

σε  συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Μετάφραση: 

Τάσος Ρούσσος

Σκηνοθεσία: 

Άρης Μπινιάρης

Δραματουργική επεξεργασία- Διασκευή: 

Έλενα Τριανταφυλλοπούλου,
 Άρης Μπινιάρης

Σκηνικά- Κοστούμια: 

Πάρις Μέξης

Μουσική σύνθεση: 

Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης

Κινησιολογία

Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου

Σχεδιασμός φωτισμών

Βαγγέλης Μούντριχας

Μάσκες Χορού: 

Δήμητρα Καίσαρη

Ά βοηθός σκηνοθέτη: 

Νεφέλη Παπαναστασοπούλου

Β βοηθός σκηνοθέτη: 

Βαγγέλης Πρασσάς

Βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου: 

Αλέγια Παπαγεωργίου

Επικοινωνία & Γραφείο Τύπου

Μαρία Τσολάκη

Διαφήμιση-social media

Renegade Media

Παραγωγή: 

Τεχνηχώρος Θεατρικές Παραγωγές         

Φωτογραφίες promo: 

Μαρίζα Καψαμπέλη

3D graphics: 

Εριφύλη Δουκέλη

Video promo: 

Θωμάς Παλυβός

ΔΙΑΝΟΜΗ

 

Πεισθέτερος: 

Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

Ευελπίδης: 

Γιώργος Χρυσοστόμου

Έποπας: 

Κώστας Κορωναίος

Χρησμολόγος- Προμηθέας: 

Στέλιος Ιακωβίδης

Ποιήτρια- Ίρις: 

Κωνσταντίνα Τάκαλου

Μέτων- Ηρακλής: 

Ερρίκος Μηλιάρης

Επίτροπος- Ποσειδώνας: 

Μάριος Παναγιώτου

Συκοφάντης: 

Θανάσης Ισιδώρου

Χορός

 

 

Μιχάλης Βαλάσογλου, Θανάσης Ισιδώρου, Τάσος Κορκός, Σοφία Κουλέρα, Αυγουστίνος Κούμουλος, Μαρία Κυρώζη, Κυριάκος Σαλής, Αλεξία Σαπρανίδου, Ειρήνη Τσέλλου