Ευριπίδη
ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ

Η εμβληματική τραγωδία του Ευριπίδη, "Ηρακλής Μαινόμενος", σε σκηνοθεσία Δ. Καραντζά, με έναν θίασο σπουδαίων ηθοποιών, παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ "Στη Σκιά των Βράχων" για δύο παραστάσεις.Ο Ευριπίδης στο σπάνια παιζόμενο έργο του «Ηρακλής Μαινόμενος», βάζει στο επίκεντρο τον Ηρακλή. Το μυθικό αυτό πρόσωπο, θα κατρακυλήσει στην πιο επώδυνη συντριβή και από ημίθεος θα γίνει μίασμα, μέσα από ένα ανελέητο παιχνίδι των Θεών.


 

Τόπος δράσης είναι η Θήβα, που βρίσκεται σε καθεστώς τυραννίας από τον Λύκο, αφότου ο Ηρακλής έφυγε για τον τελευταίο του άθλο.


Ο πατέρας και η σύζυγος του Ηρακλή, εξόριστοι και μελλοθάνατοι, δεν έχουν καμία ελπίδα. Το ίδιο και ο Χορός που βρίσκεται ξαφνικά δούλος στο καθεστώς του Τυράννου Λύκου. Όταν ο Ηρακλής έρχεται από τον Άδη, ανατρέπει τον Λύκο και όλα δείχνουν ότι το τέλος τους θα είναι αίσιο. Αλλά η βούληση των Θεών - η Τυραννία του Ηρακλή - βάφει τα χέρια του ήρωα με το πιο νοσηρό αίμα. Το αίμα της γυναίκας και των παιδιών του, που θα σκοτώσει κεντρισμένος από τη μανία της Λύσσας.Μέσα από αυτή την παραβολή, με τις έντονες πολιτικές προεκτάσεις, ο Ευριπίδης φωτίζει το ανεπαρκές και “λίγο” της ανθρώπινης ύπαρξης μπροστά σε μια ανώτερη δύναμη - είτε αυτό λέγεται καθεστωτική Τυραννία, είτε Θεός - που καταρρίπτει την ανθρώπινη βούληση και την εξαφανίζει στην ανυπαρξία. Μια σφοδρή κριτική του Ευριπίδη για την απουσία Δημοκρατίας και την εγκατάλειψη των Θεών, γίνεται, παραστασιακά, μια κραυγή απόγνωσης του ανθρώπου μπροστά στην συνειδητοποίηση της αδυναμίας του.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Μετάφραση: 

Μαίρη Γιόση

Σκηνοθεσία: 

Δημήτρης Καραντζάς

Δραματουργική επεξεργασία

Αντώνης Αντωνόπουλος, Δημήτρης Καραντζάς

Μουσική: 

Φώτης Σιώτας

Σκηνικό

Κωνσταντίνος Σκουρλέτης

Κοστούμια: 

Ιωάννα Τσάμη

Κίνηση: 

Τάσος Καραχάλιος

Φωτισμοί: 

Δημήτρης Κασιμάτης

Artwork, Φωτογραφίες & Video: 

Γκέλυ Καλαμπάκα

Βοηθός σκηνοθέτη: 

Παναγιώτης Γκιζώτης

Επικοινωνία & Δημόσιες Σχέσεις

Όλγα Παυλάτου

Social Media: 

Renegade Media

Οργάνωση Παραγωγής

Κατερίνα Λιάτσου

Παραγωγή: 

Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη & ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης

ΔΙΑΝΟΜΗ

 

Ηρακλής

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης 

Αμφιτρύων

Γιώργος Γάλλος 

Μεγάρα

Στεφανία Γουλιώτη 

Ίρις

Ηρώ Μπέζου 

Λύσσα

Άννα Καλαϊτζίδου 

Λύκος

Αινείας Τσαμάτης 

Θησέας

Νίκος Μήλιας 

Χορός | Live Μουσική

Φώτης Σιώτας,
Δημήτρης Χατζηζήση
ς 

Χορός: 

Γιάννης Κλίνης - Γκαλ Ρομπίσα -Μπάμπης Γαλιατσάτος - Θανάσης Ραφτόπουλος - Αντώνης Αντωνόπουλος